Захист інвестицій у будівництво об’єктів нерухомості

Захист інвестицій у будівництво об’єктів нерухомості

Питання захисту інвестицій в житлову та комерційну нерухомість є надзвичайно актуальним і важливим для великої кількості громадян, які вже залучили свої кошти у будівництво або визначаються із вибором об’єкта інвестування.

 Ідентифікувати недобросовісного забудовника непросто: ні візит на будмайданчик, ні оцінка пункту продажів не дасть 100 % впевненості у тому, що такі взаємовідносини будуть результативними. Повністю убезпечити себе від співпраці з недобросовісними забудовниками складно, але зменшити ризики цілком можливо шляхом збору та аналізу інформації щодо споруджуваних або введених в експлуатацію об’єктів нерухомості.

Важливою є інформація про наявність актуальних і належних прав на земельну ділянку (кадастровий номер, цільове призначення, речові права), наявність / відсутність вихідних даних на проєктування об’єкта (містобудівних умов та обмежень, технічних умов), підключення до інженерних мереж та споруд, наявність проєктно-кошторисної документації на будівництво об’єкта, наявність / відсутність документів, що дають на виконання будівельних робіт (у цих документах міститься інформація про замовника, забудовника, проєктанта, підрядника, наявність у них необхідних ліцензій тощо).

З червня 2020 року функціонує Єдина державна електронна система у сфері будівництва (скорочено – ЄДЕСБ) – загальнонаціональна інформаційна система, що покликана впорядкувати процес будівництва в Україні і через максимальну публічність інформації зробити його прозорим. ЄДЕСБ реалізує весь життєвий цикл будівництва об’єкту, починаючи з отримання містобудівних умов та обмежень, закінчуючи його введенням в експлуатацію. На даному ресурсі за посиланням https://e-construction.gov.ua/reestri можна також отримати інформацію щодо об’єкта будівництва.

Нещодавно Верховна Рада ухвалила Закон «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому», який набрав чинності 10 жовтня 2022 року.

Цей закон покликаний захистити права інвесторів у нове житло. Як пояснила співавтор закону Олена Шуляк, із прийняттям цього закону:

  • забудовник не зможе продавати квартири чи нежитлові приміщення, не маючи дозвільних документів та всіх умов для добудови об’єкта;
  • кожна майбутня квартира і приміщення у багатоквартирному будинку має бути зареєстрована у реєстрі речових прав Мін’юсту як окремий об’єкт майнових прав;
  • забудовник має розкрити інформацію про кількість вже проданих у будинку квартир;
  • інвестор має право розірвати невигідний йому договір із забудовником;
  • забудовник зобов’язаний під’єднати будинок до інженерних мереж на постійній основі перед введенням будинку в експлуатацію.

Окрім того, інформацію щодо об’єктів будівництва на території м.Славути можна отримати у відділі з питань державного архітектурно-будівельного контролю виконавчого комітету Славутської міської ради за адресою: м.Славута, вул.Миру, 102.

Світлана Даніліна

Коментарі закрито.
Відділ з питань державного архітектурно – будівельного контролю виконавчого комітету Славутської міської ради
dabk@slavuta-mvk.gov.ua
Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial